Belgica en Allegory of the Jam Jar winnen Publieksprijzen Belgisch Film Festival tijdens derde succesvolle editie.

Door 13 juni 20162016, BFF, film, kortfilm, publieksprijs

Afgelopen weekend stond het Louis Hartlooper Complex in het teken van Belgische filmcultuur tijdens de derde editie van het Belgisch Film Festival. Na een weekend vol films, documentaires, interviews, evenementen en Belgische biertjes werden op zondagavond de Publieksprijzen aan de beste korte film Allegory of the Jam Jar (2015) en de beste langspeelfilm Belgica (2016).

Allegory of the Jam Jar van Boris Kuijpers en Ruth Mellaerts was onderdeel van de VPRO Cinema-middag. De film ontving eerder al de jury- en de publieksprijs op het Kortfilmfestival te Leuven.

Belgica werd de avond voor het festival reeds vertoond, buiten op het Ledig Erf in samenwerking met Utrechts magazine De Dakhaas. De film van de Gentse regisseur Felix van Groeningen oogstte veel lof bij het massaal toegestroomde publiek.

De derde editie van het Belgisch Film Festival, een samenwerking tussen de VPRO en het Louis Hartlooper Complex, was met een stijging van duizend bezoekers ten opzichte van vorig jaar zeer succesvol te noemen.

Op donderdag 9 juni werd het festival officieel geopend door Marc Clairbois van de Afvaardiging Wallonië-Brussel uit Den Haag. Openingsfilm was Les Premiers, Les Derniers van de Waalse filmmaker Bouli Lanners. VPRO-directeur Lennart van der Meulen loofde het festival als “een plek waar buurlanden elkaar vinden in een dialoog over de rol van identiteit, eigenheid, saamhorigheid, diversiteit en expressie in een stuiterende wereld.”

Met de smaak van Duvel nog op de tong begon men vrijdagochtend in het Louis Hartlooper Complex aan de eerste festivaldag. Behalve films en documentaires, veelal vertoond in aanwezigheid van de makers, waren er op vrijdag diverse kortfilms gezien. ’s Avonds speelde de bluegrassband Jo & the Folk de muziek van klassieker The Broken Circle Breakdown, die daarna te zien was.

Zaterdag 11 juni was een dag waarop het Belgisch Film Festival de diepte inging, met naast films onder meer diepte-interviews met acteur Aboubakr Bensaihi uit Black en regisseur Robin Pront van D’Ardennen. Ook aan de kleintjes was gedacht: op zaterdag- en zondagmorgen konden zij met lolly’s en appelsap de film Piepkuikens bekijken. Na de late films werd er op terras nog volop Duvel gedronken en gespeculeerd over de publieksprijzen.

De laatste dag stond de serie Bevergem op het programma, aangeboden door de Utrechtse Internet Courant (DUIC). De VPRO verzorgde een cinemamiddag, met een korte en een lange film en twee q&a’s onder leiding van Gerhard Busch. En jonge Belgische en Utrechtse filmmakers ontmoetten elkaar tijdens een speciaal kortfilmprogramma.

Gedurende het hele festival was het Louis Hartlooper Complex in Belgische sferen, met zwart-geel-rode tafelkleedjes, vlaggetjes, frietzakken en een speciale Belgische menukaart. Chefkok Christiaan Willemsen serveerde het beste van de Belgische keuken, met klassiekers als broodje smos of Martino voor de lunch, en frieten met stoofvlees en vispotjes bij het diner.