Programma Belgisch Film Festival 2017 en start kaartverkoop

Door 16 mei 20172017, BFF, Events, film, nieuws

Het Belgisch Film Festival brengt van 8 t/m 11 juni de beste Belgische films en series naar het Nederlandse publiek, en toont de veelzijdigheid van onze creatieve zuiderburen. Het gehele programma vindt plaats in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. VPRO Cinema is mediapartner van het Belgisch Film Festival.

BFF Openingsavond
Op donderdagavond 8 juni openen we het vierde Belgisch Film Festival met de Nederlandse première van My First Highway. Deze Vlaamse coming-of-age film is het speelfilmdebuut van regisseur Kevin Meul. Als voorfilm wordt de prijswinnende kortfilm Boi van Anthony Nti vertoond. De openingsavond wordt gepresenteerd door Pieter van der Wielen van het VPRO radio-programma Nooit Meer Slapen. We zijn trots om o.a. regisseur Kevin Meul en acteur Aaron Roggeman te mogen verwelkomen.

In My First Highway wordt de zestienjarige Benjamin op vakantie in Spanje halsoverkop verliefd op een Vlaams meisje dat samen met haar moeder een supermarkt uitbaat. Ze is mooi en intrigerend en sleurt hem mee in een avontuur dat een gevaarlijke wending neemt. Het wordt een zomer die voor de rest van zijn leven in zijn geheugen gegrift zal staan.

Nederlandse premières
Op vrijdagavond 9 juni beleeft het Frans gesproken Le Passé Devant Nous van de Vlaamse regisseur Nathalie Teirlinck haar Nederlandse première. De film wordt voorafgegaan door de Frans gesproken kortfilm On Attend van de Vlaamse regisseur Dimitri Sterkens. In haar speelfilmdebuut schetst Teirlinck een gevoelig portret van een luxe escorte die onverwacht geconfronteerd wordt met haar zesjarige zoontje, die ze bij zijn geboorte heeft verlaten. In aanwezigheid van regisseur Nathalie Teirlinck.

Zaterdagavond 10 juni staat in het teken van de boekverfilming van Tom Lanoye’s bestseller Sprakeloos door regisseur Hilde van Mieghem. De avond wordt gehost door Het Literatuurhuis en na de film is er gelegenheid om vragen te stellen aan regisseur Hilde van Mieghem, schrijver Tom Lanoye en actrice Viviane De Muynck. De voorfilm is de prijswinnende kortfilm Downside up van regisseur Peter Ghesquiere.

De foyer van het Louis Hartlooper Complex is op zondagmiddag 11 juni in Belgische sferen met de zesdelige tragikomische televisieserie Clinch van Herwig Ilegems. De volledige serie wordt vertoond met na afloop een Q&A met de makers. Dit programmaonderdeel is gratis toegankelijk.

Ook op het programma
Op het programma staan naast Belgische films die in Nederlandse première gaan ook mooie Belgische films die voor het eerst in Louis Hartlooper te zien zijn of eerder dit jaar hebben gedraaid en terug worden gebracht naar het grote doek.

King of the Belgians | Peter Brosens & Jessica Woodworth | Vlaamse mockumentary en roadmovie over de Belgische Koning die onverwacht moet terugkeren naar België van een staatsbezoek in Istanbul. Samen met zijn entourage maakt hij een hilarische undercover odyssee dwars door de Balken.
Le Ciel Flamand | Peter Monsaert | Vlaams drama over een vrouw die samen met haar moeder een bordeel uitbaat en daarnaast moeder is van een zesjarig meisje. Een dramatische gebeurtenis brengt de zekerheden in hun leven in gevaar en zet de familiale banden onder druk.
Home | Fien Troch | Vlaams drama van Fien Troch (Unspoken en Kid) waarin een perfect ensemble diepe indruk maakt. Home is een gedurfd en aangrijpend verhaal over de generatiekloof tussen tieners en volwassenen.
Raw | Julia Ducournau | Frans-Belgisch horrordrama waarin vegetariër Justine een ontoombare trek in rauw vlees krijgt nadat ze tijdens een ontgroeningsritueel wordt gedwongen om vlees te eten. Origineel debuut van Ducournau over familierelaties, het studentenleven, seksuele uitspattingen en een afwijkend eetpatroon.
Souvenir | Bavo Defurne | In zijn tweede speelfilm cast regisseur Defurne (Noordzee, Texas) de gevierde Franse actrice Isabelle Huppert. Zij speelt de onopvallende arbeidster Liliane die ooit schitterde in de hitlijsten met het nummer ‘Souvenir’. Als Liliane en de jongere Jean verliefd op elkaar worden is hij vastbesloten haar opnieuw te laten schitteren.