#BFFdag2: Waals vs. Vlaams

Door 9 juni 20182018, BFF, Events, film, nieuws

De Waalse film stond centraal op vrijdag 8 juni tijdens het Belgisch Film Festival (BFF). Na een welkomstwoord van de heer Marc Clairbois (Algemeen Afgevaardigde Wallonië-Brussel) presenteerde filmdocent en -liefhebber Niels Niessen een overzicht uit de Waalse filmgeschiedenis. Daarna kon er achterover worden geleund in het rode pluche om de indrukwekkende documentaire Enfants du Hasard van regisseurs Thierry Michel en Pascal Colson te bewonderen.

Coregisseur Colson was speciaal vanuit België naar Utrecht gekomen om vragen van Niels en het publiek te beantwoorden. Over de krachtige hoofdpersoon juf Brigitte, de onbevangenheid van de kinderen en het lot van het mijnwerkersdorpje. Alle bezoekers van de film werden door de Afvaardiging Wallonië-Brussel in Nederland uitgenodigd om na te praten tijdens een borrel.

Ook te gast uit België, maar dan uit Vlaanderen, waren de Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa en producent Dries Phlypo. Hun aangrijpende en actuele drama Zagros ging in première voor het Nederlands publiek. De film riep veel reacties op uit de zaal rondom de thema’s eerwraak en culturele verschillen. Sahim en Dries vertelden over hun ervaringen en beantwoordden vragen onder leiding van Marcella van Leeuwen.

De BFF vrijdag wemelde verder van de Vlaamse patattekes, Belgische biertjes en Luikse wafels van de Cineville kraam. De dag werd afgesloten met de beenharde Waalse politiethriller Tueurs van Jean-François Hensgens en ex-topcrimineel François Troukens. Bekijk hieronder een sfeerimpressie van dag 2, gemaakt door fotograaf Mylene Cybele. Nog twee dagen vol Belgische zaligheid te gaan. We zien u graag!